Heeft u de keuze gemaakt om zelf luchtkwaliteit te gaan meten, dan is de volgende vraag hoe en waarmee. Er zijn namelijk veel sensoren, meetapparaten en systemen op de markt die in prijs variëren van 10 tot 1000 euro. Ter vergelijking: professionele apparatuur heeft een prijs in de orde van 10.000 euro. De nu bekende en veelbelovende sensoren zijn nog te kort op de markt om de kwaliteit goed te kunnen vaststellen. Er zijn nog te weinig ervaringen mee bekend. Van de kant-en-klare meetapparaten is voor een deel iets beter bekend wat de mogelijkheden en beperkingen zijn. Via deze pagina vindt u de apparaten die nu op de markt zijn of binnenkort komen en die mogelijk interessant zijn voor Citizen Science. De apparaten en sensoren die niet meer leverbaar zijn worden niet beschreven. De markt van betaalbare sensoren en meetapparaten verandert snel. Het onderstaande overzicht is dan ook niet compleet. 

Wij doen ons best om de informatie over de sensoren en apparaten up-to-date te houden. Mist u een sensor in het overzicht? Laat het ons weten!

 

Sensoren voor fijn stof

Sensoren voor fijn stof.

Sensoren voor NO2

Sensoren voor NO2.

Zeer goedkope gassensoren

Zeer goedkope gassensoren.

Apparaten en kits

Apparaten en kits.

Reactie toevoegen


Reacties

Gratis sensormodule voor bezoekers E&A beurs.

Tijdens de E&A beurs (www.eabeurs.nl) kunnen bezoekers gratis een sensormodule ophalen. Deze is in ieder geval interessant voor een binnenklimaat experiment met CO2.

33 exposanten hebben samen de gadget KISS LoRa mogelijk gemaakt. 1.800 bezoekers kunnen de gadget in vijf simpele stappen verzamelen. Registreer nu hier voor een bezoek aan de beurs en reserveer een gadget. https://www.databadge.net/eena2017/reg/?link=fcf6f3fb027586d9d2df

Dit IoT-gadget biedt diverse omgevingsvariabelen (o.a. temperatuur, vocht, licht en co2). Door de LoRa verbinding en het speciaal ontwikkelde cloudplatform (via een webapp) kun je iedere plaats, bijvoorbeeld een werkplek, continu monitoren. De gadget geeft ook aan of er LoRa bereik (The Things Network) is. KISS LoRa is gebaseerd op een Arduino en daardoor ook te koppelen aan bijvoorbeeld thermostaten met open API.

Ingediend door Frits Ogg op di, 21-03-2017 | 19:14


fijn stof? of fijnstof?

Ingediend door betweter op wo, 14-03-2018 | 14:41


Mag beide.
Zie het advies van de taalunie.
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1742/fijn_stof_fijnstof/

Ingediend door grausl op wo, 14-03-2018 | 15:10

Als antwoord op door betweter


Wat is de reikwijdte van de meetapparatuur, maw stel dat ik namens een belangengroep 75 km2 (oppervlakte van een gemeente) continu zou willen meten voor een jaar, hoeveel sensoren moeten er dan geplaatst worden om betrouwbare meetresultaten te verkrijgen?

Ingediend door Jeroen van den Ingh op do, 28-03-2019 | 19:24


Beste Jeroen van den Ingh.
Wilt u uw vraag per mail sturen aan samenmeten@rivm.nl.
We zijn de reactiemogelijkheden op de site aan het beperken i.v.m. het ontvangen van veel ongewenste post.
Vriendelijke groet, Samen Meten

Ingediend door grausl op wo, 03-04-2019 | 15:21

Als antwoord op door Jeroen van den Ingh