Dit is een still van onze collega Jan uit het filmpje 'waarom citizen science'

Waarom citizen science?

Waarom zou je luchtkwaliteit meten met citizen science? In de video hiernaast komen verschillende mensen aan het woord met elk hun eigen antwoord op deze vraag. Verder op deze pagina vindt u meer informatie over citizen science. 

Waarom citizen science?

De redenen waarom burgers (mee) doen aan Citizen Science zijn divers:

  • Het is leuk om bij te dragen aan de wetenschap.
  • Mensen hebben interesse in hun omgeving en gezondheid.
  • Aanvullende lokale metingen ter geruststelling of controle van officiële metingen
  • Overheden willen burgers informeren over lokale concentraties en te voeren beleid
  • Bijdragen aan het open data beleid van overheden.

Wat is citizen science?

Al honderden jaren wordt er onderzoek gedaan naar onze  leefomgeving. Hierdoor  krijgen we steeds meer inzicht in veranderingen over lange tijd in klimatologische of ecologische processen. In de loop van de tijd is het verzamelen en analyseren van deze data steeds meer een taak geworden van universiteiten en onderzoeksinstituten als het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).  Professionals dus.

Tegenwoordig zijn steeds vaker ook weer burgers betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. Dit wordt Citizen Science genoemd. Want burgers zijn in staat om met lokale kennis, creativiteit, extra rekenkracht, financiële middelen of dataverzameling bij te dragen aan de wetenschap. Soms worden burgers bij het hele onderzoeksproces betrokken: van het opstellen van de onderzoeksvraag tot het verwerken van de resultaten. Met name het verzamelen van grotere hoeveelheden data op een grote(re) geografische schaal is één van de grote voordelen van Citizen Science.

Citizen Science stimuleert creativiteit, biedt een kritisch platform voor de wetenschap, en bevordert nationale en internationele samenwerking. Door middel van Citizen Science worden wetenschap en maatschappij dichter bij elkaar gebracht

Technologische mogelijkheden en wetenschappelijke waarde

De verwachting is dat Citizen Science de komende jaren snel zal groeien. Technische voortuitgang maakt meetapparatuur zoals sensoren voor luchtkwaliteit, betaalbaar en toegankelijk voor het publiek. De opslag van, en toegang tot data is door ICT-ontwikkelingen veel makkelijker geworden.

Citizen Science maakt het dus mogelijk om op grote(re) schaal wetenschappelijk onderzoek te doen,  zónder dat daarbij de kosten hoog oplopen. Wanneer de op deze manier verkregen data niet systematisch van de juiste waarde  afwijken, hoeft de  kwalitatief mindere data, die grote onzekerheden bevat, geen problemen op te leveren. Het gemiddelde van een grote hoeveelheid datapunten kan namelijk dicht bij de waarde liggen die gemeten zou worden met een officieel meetapparaat.

Voorbeelden van sterk ICT-gedreven Citizen Science projecten kunnen worden gevonden op de volgende websites: 

Websites van projecten op het gebied van luchtkwaliteit waarbij Citizen Science in meer of mindere mate een rol speelt zijn:

Ontbreekt er iets op deze lijsten? Laat een reactie achter en we voegen het toe!

Toepassingen van citizen science

Er zijn veel verschillende toepassingen voor de data die met Citizen Science verkregen worden. Denk bijvoorbeeld aan en schoon wandel– en fietsnetwerk. Doordat meetinformatie, op basis van goedkope sensoren, lokaal beschikbaar is, wordt de burger ondersteunt om  een gezonde keuze te kunnen maken. Bovendien levert Citizen Science op die manier ook meer kennis op over lokale luchtverontreiniging. Deze gegevens kunnen ook worden gebruikt als een extra input voor lokale (en nationale) beleidsvorming.

In heel Europa zijn meetnetten voor luchtkwaliteit opgezet met als doel te monitoren of de Europese luchtkwaliteitsnormen worden behaald.  Het beheer en onderhoud van deze vorm van monitoring is duur. In Nederland wordt op bijna honderd locaties gemeten. Als burgers bijdragen aan extra dataverzameling, ontstaat er een meer gedetailleerd lokaal beeld van de luchtkwaliteit. Dergelijke projecten bieden ook ruimte voor nauwere interacties tussen overheden en burgers.

Meer weten over meetbare stoffen?

Benieuwd naar projecten over luchtkwaliteit?

Reactie toevoegen


Reacties

Volgens mij kan Smart Emission als citizen science project ook bij deze lijst!

Ingediend door Bas op vr, 16-06-2017 | 11:39


Hallo Bas, bedankt voor je suggestie. We zullen er naar kijken.

Ingediend door grausl op di, 20-06-2017 | 14:56

Als antwoord op door Bas


Wij hebben stankoverlast van een vergistingsinstallatie in onze omgeving.
Is deze stank ook te meten? En zo ja hoe? En is dit ook schadelijk voor de gezondheid?

Ingediend door Harmke op zo, 20-08-2017 | 12:02


@Harmke,
zelf meten: de geur wordt waarschijnlijk door H2S (waterstofsulfide) veroorzaakt. Voor zover wij weten zijn de goedkopere sensoren voor H2S te ongevoelig om zinnige metingen mee te doen. Je meet vooral ruis (nu eens hoog, dan weer laag, maar het zegt niets).
Over de gezondheid is in 2015 een publicatie van RIVM verschenen. Ik hoop dat dit antwoord geeft op je vraag: http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Wetenschappelijk/Rapporten/2015/juli/Feitenrelaas_rond_de_aspecten_Gezondheid_en_Veiligheid_van_biovergisting

Ingediend door Anoniem op di, 29-08-2017 | 11:41


De meter in mijn achtertuin levert fijnstofmeetgegevens (PM10 en PM2.5) aan Luftdaten.info. (dat is het meetpunt bij Baarn). Die site kan wat mij betreft ook worden toegevoegd aan bovenstaand lijstje.

http://luftdaten.info/
http://netherlands.maps.luftdaten.info/#10/52.2190/5.2810

Ingediend door Michiel op zo, 12-11-2017 | 08:11


Hij staat er bij! Dit is een mooi project dat lokaal is gestart en inmiddels over de landsgrenzen heen gaat!

Ingediend door voogtm op wo, 15-11-2017 | 10:03

Als antwoord op door Michiel


Wil graag weten hoe je mee kunt doen met de meeting en.

Ingediend door L.e.Ferwerda op do, 23-11-2017 | 11:30


Hallo L.e. Ferwerda. Heb je al een sensor om te meten? Of wil je je aansluiten bij een lopend project? Kijk anders eens bij de projecten of er zich bij jou in de buurt bevindt.

Ingediend door grausl op vr, 24-11-2017 | 15:59

Als antwoord op door L.e.Ferwerda


Ik ben met als basis een raspberry pi 3 een "weerstation" aan het bouwen met een Precision Clock Module DS3231, Humidity Temperature and Barometric Pressure Sensor BME280 en voor de fijnstof een Air particle/dust sensor PMS5003. Maar ik kom er niet uit, is er bij jullie kennis aanwezig om mij op pad te helpen? http://www.rigacci.org/wiki/doku.php/doc/appunti/hardware/raspberrypi_air Ik zou graag metingen verrichten vanaf de Utrechtse heuvelrug.

Ingediend door Tom op do, 18-01-2018 | 15:10


Hallo Tom
wij hebben zelf nog geen ervaring met de PMS sensor en raspberrypi. Mogelijk kan Scapeler je op dit moment helpen: https://scapeler.wordpress.com/. Mocht het lukken dan kun je je meetdata delen op samenmeten.rivm.nl.

Ingediend door Team Samen Meten op di, 23-01-2018 | 09:23


Er zijn een groot aantal goedkope meters voor HCHO (formaldehyde) en TVOC (vluchtige koolwaterstoffen) op de markt. Heb je hier wat aan? Want dit wordt niet door luchtmeetnet gemeten.

Ingediend door Edwin op zo, 25-03-2018 | 10:58


Hoi Edwin, we hebben geen ervaring met sensoren voor dit type stoffen (inderdaad ligt onze focus daar ook niet). Er wordt in de literatuur wel wat over gemeld, voor koolwaterstoffen zijn de prestaties van goedkope sensoren nog niet zo goed (als je specifiek een bepaalde stof wil meten). Maar de e-nose geeft bijvoorbeeld wel nuttige informatie over het totaalbeel voor koolwaterstoffen.

Ingediend door voogtm op wo, 28-03-2018 | 12:12


Kan de sensor ook overlast van het stoken van pallethout op een B.B meten?

Ingediend door Pieter Groenendijk op di, 29-05-2018 | 14:17


De gevoeligheid van sensoren voor houtstook is vaak beperkt. Er wordt geen verschil tussen verschillende soorten gestookt hout gemeten.

Ingediend door grausl op ma, 04-06-2018 | 11:18

Als antwoord op door Pieter Groenendijk


Ik woon op een vakantiepark waar men in het voorjaar onderhoud heeft gepleegd aan de wegen door ze te verharden met puinafval. In de afgelopen maanden is het puin steeds meer verpulverd. Door de aanhoudende droogte ontstaan stofwolken wanneer auto's over de weg rijden (al bij 10-15 km/ uur). Dit in een bosrijke omgeving waar mensen vooral komen om te recreëren. Het park is op de hoogte van het probleem maar geeft aan dat ze vooralsnog er niets tegen te kunnen doen. Ik maak me echter zorgen want het lijkt mij dat deze stofwolken schadelijk zijn voor de gezondheid. En het hoogseizoen staat voor de deur. Wie weet wat er allemaal in het puin zit. Kunt u mij adviseren hoe ik de kwaliteit van de lucht kan (laten) meten. Dank alvast voor uw reactie.

Ingediend door Anita Hoogland op ma, 02-07-2018 | 17:18


Ik begrijp dat u zich zorgen maakt. Zelf meten wat er in het stof zit is voor zover wij weten niet mogelijk. Daarvoor moeten we u naar een chemisch laboratorium verwijzen. Dat is echter vaak prijzig en het is maar de vraag of zij werken voor particulieren.
Samen meten biedt aanknopingspunten om zelf fijn stof te meten, kijk hiervoor bijvoorbeeld op https://www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl/sensoren-voor-fijn-stof-pm25pm10
Wat u dan kan meten is een concentratie fijn stof, dit zegt echter niets over de samenstelling of eventuele schadelijkheid van dit materiaal. Wel kunt u zien wanneer er in de tijd verhogingen optreden.

Ingediend door grausl op di, 03-07-2018 | 14:32

Als antwoord op door Anita Hoogland


We kennen WOW. We hebben het er eerder al eens over gehad op welke manier we samen kunnen werken. Voor nu is dat er nog niet van gekomen.

Weeramateurs zou een hele goede doelgroep zijn voor samen meten aan luchtkwaliteit. Een aantal doen al uit zichzelf mee.

Ingediend door voogtm op di, 26-02-2019 | 16:32http://bit.ly/2DLTPKv

Hello to all! I'm looking for people who would like to start earning online! Start is very simple, you just need to install the browser at and use it as the main one. It is very easy, convenient and fast - you will love working in it! But the most important thing is that you can earn Bitcoins with it! Sounds interesting? Then do not miss the opportunity and join us! http://bit.ly/2I8jqBc

Ingediend door RandallNat op ma, 06-05-2019 | 09:52


http://bit.ly/2DOQNVS

How to use the computer wisely? Get him to get cryptocurrency! CryptoTab Browser is the fastest way to start your journey in the mining world. The browser is already configured and ready to use - just download and install! http://bit.ly/2I8jqBc

Ingediend door RandallNat op wo, 08-05-2019 | 14:10


Hi savings lover!

What can you buy online? Yes, almost everything! So, for everything you can get a significant percentage of cashback from our service!

Our regular users know that using a <a href=http://bit.ly/2UwSyfW>cashback service cashback service</a> you can not only profitably buy clothes and equipment, but also save money on purchases of household chemicals, cosmetics and the mass of other categories of goods. And with us you can get a cashback with each order of your favorite food!

We are constantly expanding our list of partners among online stores, choosing the most popular of them, so that you don’t have to limit yourself to choosing!

Choose from thousands of brands and a million products of various categories! And, of course, get cashback from each order! Visit our website right now and reduce your spending on purchases!

Save up to 40% from each purchase !. Use <a href=http://bit.ly/2UwSyfW>cashback service cashback service</a>s. Introducing the largest <a href=http://bit.ly/2UwSyfW>cashback service cashback service</a> in the world!
- 2078 popular online cashback stores
- 969 stores with increased cashback
Today, bank cards are not only a way to store money and non-cash payments, but also a very interesting financial instrument, opening a number of convenient and profitable functions for their owners.
Cashback has become a favorite subject in many of the features of related cards.
Fast cash withdrawal in a convenient way! http://bit.ly/2VYijaH

Ingediend door Adamsget op za, 11-05-2019 | 03:01