In 2020 is er veel gebeurd op het gebied van Samen Meten. Zo kun je nu bijvoorbeeld geluiddata en waterkwaliteitdata delen op Samen Meten. Een mooie uitbreiding van het dataportaal!
Wil je weten wat er nog meer gebeurde? Kijk snel hieronder in het jaaroverzicht.
Januari
Op 13 januari heeft het Rijk, samen met provincies en gemeenten, het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Dit betekent dat zij zich gaan inzetten voor een betere luchtkwaliteit, met als doel minimaal 50% gezondheidswinst in 2030 ten opzichte van 2016.
Februari
Lancering van de nieuwe website van het landelijk luchtmeetnet!
Neem snel een kijkje op https://www.luchtmeetnet.nl/
Maart
In maart ging het land in lockdown. De luchtverontreiniging was in deze periode lager ten opzichte van andere jaren, maar de invloed van het weer hierop blijkt groter dan de invloed van de coronamaatregelen (zie Sef van Elshout of Guus Velders. Onze projecten gingen wel gewoon door, en in deze maand werden de eerste resultaten in het project Boeren & Buren aan de deelnemers gepresenteerd!
Bekijk het filmpje: Boeren en Buren: Samen meten aan luchtkwaliteit
April
Het Samen Meten Dataportaal wordt verder uitbereid: vanaf april zijn er behalve metingen over luchtkwaliteit en temperatuur, nu ook metingen over waterkwaliteit te vinden! In de projecten Mijn Omgeving en Koeien & Kansen wordt door de deelnemers de temperatuur en watergeleidbaarheid gemeten. Benieuwd wat dit zegt over de waterkwaliteit; lees meer op de pagina: Waterkwaliteit op het dataportaal.
Mei
Wil je weten hoe het zit met bijvoorbeeld de luchtkwaliteit bij jou in buurt? Sinds mei is dit mogelijk met de tool Check je plek.
Juni
In juni 2020 zijn de eerste fijnstof wearables binnen. We beginnen met ze te testen op een meetstation van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit.
Meer informatie op de projectpagina: Onderzoek naar draagbare sensoren
De groei van Samen Meten in 2020
Juli
In juli ging de nieuwe versie van het Samen Meten Dataportaal online. Bekijk nu berekende, stationaire en mobiele sensormetingen per gemeente.
Op het portaal was bijvoorbeeld te zien hoe een brand bij Duiven (in de buurt van Arnhem) tot in Amsterdam te merken was.
Bekijk het filmpje op Youtube om te zien hoe de rookpluim gemeten is met sensoren.
Augustus
De eerste zelfbouwsensoren voor het meten van geluid, gemaakt door verschillende citizen scientists, zijn opgehangen op het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) terrein. Samen proberen we te bepalen waar een goede geluidmeter aan zou moeten voldoen. We streven ernaar om ook voor geluid een netwerk met meetpunten door het hele land op te zetten in samenwerking met burgers.
Meer informatie op de projectpagina Samen Geluid Meten.
September
In september publiceerde het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) een onderzoek naar de vermindering van verkeersgeluid tijdens de intelligente lockdown. Deze bleek te zorgen voor een grotere geluidsafname dan verwacht! Bekijk de resultaten.
Oktober
In oktober startte het project Onze Lucht. Uiteindelijk moeten er bijna 1000 sensoren worden geplaatst om de luchtkwaliteit in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe te meten.
November
In november waren er twee interessante luchtsituaties: natuurlijke luchtverontreiniging door zeezout, en een complexe fijnstof situatie mooi weergegeven op het dataportaal. Ook stond er deze maand een mooi stuk in de Volkskrant over citizen science projecten waaronder het Hollandse Luchten en Boeren & Buren project.
December
In december werd in de UK het eerste officiële slachtoffer (mede) door luchtverontreiniging erkend. Daarnaast was er door het vuurwerkverbod twee derde minder fijnstof in de lucht vergeleken met vorig jaar. Wel duurde het vrij lang voordat de concentraties verminderden, door het mistige weer.