Doe mee met het I-CHANGE-project in Amsterdam en krijg 3 jaar lang een klein weerstation om het binnenklimaat - temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 - te meten. Een slecht binnenklimaat kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Met deze informatie kun je zelf aan de slag om in huis en in je wijk gezonder en energiezuiniger te leven.   

Het I-CHANGE team van de Wageningen Universiteit zoekt 100 deelnemers in Amsterdam om het binnenklimaat van hun woning te meten. Zo komen ze te weten hoe warm of koud het in huizen wordt. Dat is iets wat door klimaatverandering en de hoge energieprijzen steeds belangrijker wordt. Met de resultaten kan het onderzoeksteam de deelnemers adviseren om binnen en buitenshuis gezonder en energiezuiniger te leven bijvoorbeeld door beter om te gaan met hitte of kou. Samen Meten van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is niet zelf betrokken bij dit onderzoek, maar wel heel benieuwd naar de uitkomst, want klimaatverandering en hittestress worden steeds belangrijker! 

Gezonde lucht ook in huis belangrijk   

Ook in huis is gezonde lucht belangrijk. Temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-niveau kunnen invloed hebben op je gezondheid, met name als deze extreme niveaus bereiken. Hittegolven bijvoorbeeld, zorgen voor een toename in het ontwikkelen van hitte-gerelateerde aandoeningen zoals een hitteberoerte. Het risico hierop is hoger als je slecht slaapt door de warmte die in de woning blijft hangen in de avonden. Het I-CHANGE team wil daarom weten wat het binnenklimaat in verschillende Amsterdamse woningen is en gaat 3 jaar lang hierover gegevens verzamelen.   

Voorwaarden: Je woont in Amsterdam, hebt een wifi-verbinding en verhuist de komende 3 jaar niet   

Als je mee doet krijg je voor drie jaar een tweedelig Netatmo-weerstation te leen. Zo weet je op elk moment van de dag precies hoe warm of koud het is in jouw slaap- en woonkamer. Ook de CO2 -concentratie wordt bepaald. Handig toch? Verder vul je een aantal keer een vragenlijst in (vooral in de zomer). Elk kwartaal krijg je dan een nieuwsbrief met de laatste informatie over het onderzoek. Er zijn ook jaarlijkse bijeenkomsten waar je andere deelnemers, onderzoekers en belanghebbende partijen (zoals de gemeente, GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst), woningbouwcorporaties, etc.) ontmoet. Hierbij leer je meer over de voortgang van het I-CHANGE project en kun je er vragen stellen. Maar natuurlijk ook om direct met elkaar in gesprek te gaan over je omgeving en duurzaamheid in je eigen stad. De enige voorwaarden om mee te doen zijn dat je in Amsterdam woont, wifi hebt en de komende 3 jaar niet gaat verhuizen.   

Dus: Doe mee en krijg voor drie jaar een weerstation te leen 

Wil je meedoen? Stuur dan een e-mail aan I-CHANGE team. Vermeld daarin in ieder geval je adres in Amsterdam (straatnaam is voldoende).  

grafiek geeft aan hoe vaak de gevoelstemperatuur boven 23ºC kwam tussen 1951-2020 in Amsterdam. Hoe roder hoe vaker. Het wordt de laatste jaren gemiddeld steeds roder!

Deze grafiek geeft aan hoe vaak de gevoelstemperatuur boven 23ºC kwam tussen 1951-2020 in Amsterdam. Hoe roder hoe vaker. Het wordt de laatste jaren gemiddeld steeds roder!