Van 4 tot en met 10 april is de week van de groene tuin. Dan gaat ook het project Pientere Tuinen officieel van start. In dit project meten mensen in heel Nederland met in totaal 1000 sensoren bodemvocht en bodemtemperatuur in hun eigen tuin. Onder andere de gemeentes Den Haag, Almere, Waddinxveen en Den Bosch en de Provincie Utrecht doen al mee. De Rabobank en Ymere delen sensoren aan hun werknemers uit (kijk op de site voor alle deelnemers).

Mijn Pientere Tuin

Deelnemers krijgen gratis een compleet informatiepakket en een bodemsensor die ze 3 jaar in de tuin plaatsen. Op het dataportaal ‘Mijn Pientere Tuin’ kunnen deelnemers de sensorgegevens inzien en krijgen ze specifieke tips en informatie om hun tuin te vergroenen. Zo leer je bijvoorbeeld over waarom een goede bodem zo belangrijk is en welke planten het best groeien op de bodemsoort in jouw tuin. Daarnaast onderzoekt Hogeschool van Hall Larenstein naar wat deelnemers motiveert om hun tuin te vergroenen. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) gaat onderzoeken of bodemvocht en -temperatuur gemeten met de sensoren een goede indicatie kan geven of een tuin bestendig is tegen bijvoorbeeld hittestress of regenval.

In een aantal gemeentes zijn alle sensoren al vergeven, maar op andere plekken kun je je nog steeds aanmelden. Dit kan via de website. Doet jouw gemeente nog niet mee, maar ben je wel geïnteresseerd? Vul dan dit formulier in. Wie weet gaat jouw gemeente dan ook meedoen!

Projectpartners

Pientere Tuinen is een project van de partners WeCity, Future City Foundation, Stichting Steenbreek, Van Hall Larenstein, NL Greenlabel, Sensoterra en het RIVM. Het project duurt 3 jaar en het is de bedoeling om het project uiteindelijk op te schalen van 1000 naar 5000 bodemsensoren.