Het coronavirus (COVID-19) heeft Europa in zijn greep, en ook Samen Meten voelt de effecten daarvan. Het kan niet anders of veel citizen science activiteiten gaan vertraging oplopen. Hoeveel is nog moeilijk te overzien.

Terwijl collega’s van Infectieziektebestrijding overuren draaien, proberen RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-ers van de milieutak vanuit hun thuiswerkplekken zoveel mogelijk de boel draaiende te houden. Ook het Samen Meten team is daar mee bezig. Toch is het onvermijdelijk dat veel activiteiten vertraging op gaan lopen. Zo zullen bijeenkomsten van bewoners voorlopig niet door kunnen gaan. Projecten op scholen, die nu gesloten zijn, lopen spaak. Ook veel van het veld- en laboratoriumwerk rond sensorkits ligt stil. Overigens waren de effecten van COVID-19 al eerder voelbaar, doordat de levering van sensoren om luchtkwaliteit of geluid te meten stokte. Die zijn voor een groot deel afkomstig uit het zwaar getroffen China.

Invloed op luchtkwaliteit

Er is nog wel een wrang bij-effect: voor het milieu is de wereldwijde afname van productiviteit niet slecht. Minder economische activiteit betekent -vooral lokaal- minder uitstoot, en dat betekent minder milieuvervuiling. Toch zul je dat niet direct terugzien in je sensordata, daarvoor is de invloed van bijvoorbeeld het weer en de seizoenen te groot. Stel we zien in de komende periode momenten met lagere concentraties. Die kunnen ook het gevolg zijn van meer wind vanaf de Noordzee in plaats van het Europese vasteland, of van meer neerslag. Maar als we over een paar maanden naar de gemiddelden kijken, dan zullen we wellicht het Coronavirus-effect kunnen zien. Ook onze collega’s gaan in de komende maand zeker kijken naar dit soort effecten van het Coronavirus, we houden u op de hoogte!

Het Samen Meten team wenst u vooral veel gezondheid!