De sensor die wordt gebruikt in het project 'Vuurwerk 2016-2017' bestaat uit een zeer simpele stofsensor (een Shinyei PPD42) en een chip die de sensorgegevens verzamelt en naar het internet doorstuurt. (een uitgebreide versie van de ESP8266). De stofsensor geeft pulsjes af die een maat zijn voor de hoeveelheid (fijn)stof die langskomt. Deze pulsjes worden door de ESP geteld, gemiddeld en vervolgens doorgegeven aan een database bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). De output van de Shinyei is via enkele weerstanden met de ESP8266 verbonden. Op het blog van Scapeler wordt in meer detail uitgelegd hoe de pulsjes van de Shinyei PPD42 kunnen worden geïnterpreteerd. 

shinyei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shinyei ppd42 stofsensor, ook bekend als “Grove dustsensor”. Bron foto: seeedstudio.com.

De esp

 

 

 

 

 

 

 

 

ESP8266 Feather Huzzah van Adafruit. Bron foto: mchobby.be.

 

De Shinyei sensor en de ESP voor de WiFi verbinding zijn tegen elkaar aan gemonteerd. De usb kabel voor de stroomvoorziening zit aan de ESP vast.

 

Sensor voorkant

 

Sensor achterkant

Zie voor nadere beschrijvingen van de Shinyei en de ESP elders op dit kennisportaal.

Reactie toevoegen


Reacties

Op internet vond ik hier een aanwijzing dat het zinvol kan zijn om de grote opening aan de zijkant af te dekken: http://www.davidholstius.com/tag/ppd42ns/ . Ik heb dat gedaan. Het zou vals licht en een valse luchtstroom voorkomen. Het is wel opletten dat de in en uitvoer opening van de lucht niet afgedekt worden. De opening is er volgens Shinyei om de lens schoon te kunnen maken. Ik heb de opening afgesloten zoals afgebeeld op boven genoemde internet pagina met papier en tape en is ieder moment te verwijderen.

Ingediend door Frits Ogg op wo, 14-12-2016 | 16:31


Op Public lab wordt mij gevraagd of ik de potentiometers van de sensor met een multimeter kan doormeten, zie: https://publiclab.org/notes/GreenFrogg/12-15-2016/measuring-air-quality-pm-new-years-eve-during-fireworks . Mijn sensor is echter al lang ingepakt en gemonteerd. Ik hoop dat iemand anders die de sensor nog niet gemonteerd heeft deze vraagsteller kan helpen. Het is t.b.v. dit project: https://publiclab.org/notes/imvec/12-12-2016/dustduino-potentiometer-testing

Ingediend door Frits Ogg op vr, 16-12-2016 | 14:10


1zqjny'"(){}<x>:/1zqjny;9

Ingediend door Anoniem op za, 10-08-2019 | 22:28