Er zijn verschillende firma’s die gespecialiseerde (meer) professionele gassensoren voor stikstofdioxide (NO2) verkopen. Enkele van deze sensoren worden in verschillende apparaten en ontwerpen gebruikt.

Alphasense NO2-B4xF (compact) en NO2-A4xF (small)

Volgens de leverancier van de sensoren is de B-serie specifiek ontwikkeld voor gebruik in stedelijke netwerken terwijl de A serie meer voor mobiel gebruik en binnenshuis gebruik is ontwikkeld.

Momenteel zijn zowel de B42F als de nieuwere B43F in veel projecten in gebruik. 

alphasense.jpg

Bron afbeelding: Alphasense.

Volgens de specificaties is de NO2-B43F in staat om in de buitenlucht concentratie-verschillen in de orde van 5-10 ppb goed te meten. Hierbij moet wel gebruik worden gemaakt van door Alphasense geleverde ruis-arme elektronica. De NO2-A42F is minder gevoelig. Ervaringen met gebruik van deze sensoren (Waag, Zwitserland, JRC) melden dat de sensoren (erg) gevoelig zijn voor luchtvochtigheid, ozon concentratie en temperatuur. In het kader van een recent Smart Citizen project aan de Waag Society zijn verschillende exemplaren van de NO2-B43F gekocht en worden ze getest. De sensor kan met behulp van een Arduino en een externe ADC simpel worden uitgelezen. De luchtkwaliteit-kit van de Verenigde Naties (zie verder) maakt gebruik van sensoren van Alphasense.

In 2016 heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) 20 NO2-B43F getest door ze gedurende enkele maanden te vergelijken met metingen van referentieapparatuur. Dit heeft in een set van kalibratieparameters geresulteerd die over een periode van bijna drie maanden geen drift in de sensoren laat zien. De geijkte sensoren zullen begin 2017 worden ingezet in projecten met meetkits. 

Meer informatie: http://www.alphasense.com/index.php/products/nitrogen-dioxide-2/

City Tech Sensoric NO2 3E 50

City Tech levert de Sensoric NO2 3E 50 serie sensoren voor gebruik in parkeergarages en algemene industriële toepassingen. Het opgegeven meetbereik is met 0-50 ppm groot en de resolutie is met 100 ppb beperkt. Volgens de fabrikant is er een gevoeligheid voor luchtvochtigheid en (in combinatie daarmee) ook voor temperatuur. De 3E 50 reageert volgens de specificaties snel op veranderingen in de concentratie. Ondanks de op papier niet zo bruikbare specificaties, met name de lage resolutie, maken de luchtkwaliteit-kit van het JRC en de Airbox van het ECN (zie verder) gebruik van sensoren van City Tech om buitenluchtconcentraties te meten. De sensor presteert in de praktijk blijkbaar goed.

citytech sensoriek.jpg

Bron afbeelding: Shawcity

Meer informatie: http://www.citytech.com/index.html

SGX Sensortech MiCS-2710/2714

 

De MiCS-2714 is de opvolger van de MiCS -2710 en een goedkope (circa 10 EURO) zeer compacte NO2 sensor, slechts 5 x 7 x 1.55 mm groot. Met een door de fabrikant opgegeven gevoeligheid van 50 ppb (circa 100 µg/m3) lijkt de sensor niet echt geschikt om de in Nederland voorkomende NO2 concentraties zinvol te meten. Alleen op de alle slechtste dagen zal de sensor enige zinvolle variatie kunnen laten zien.

SGX sensortech

Bron afbeelding: SGX sensortech.

Meer informatie: http://www.sgxsensortech.com/sensor-selector/

SGX Sensortech MiCS 4514

De MiCS-4514 meet NO2 en CO tegelijk en is nog minder gevoelig, voor NO2 vanaf 1000 ppb. De AirPi luchtkwaliteit-kit (zie verder) maakt gebruik van de MiCS-271x sensoren. De verschillende sensoren van SGX lijken sterk op elkaar.

Meer informatie: http://www.sgxsensortech.com/sensor-selector/

SGX Sensortech MiCS-6814

De meerkanaals gassensor MiCS-6814 is onder andere gevoelig voor NO2, vanaf circa 10-50 ppb (20-100 µg/m3). Met deze door de fabrikant opgegeven gevoeligheid is de sensor niet geschikt om de in Nederland voorkomende NO2 concentraties zinvol te meten. De sensor is verder gevoelig voor onder andere koolmonoxide (CO), waterstof, ammonia en ethanol.

Meer informatie: http://www.sgxsensortech.com/sensor-selector/

Reactie toevoegen


Reacties

Staat er in de nabije toekomst een test gepland met de NO2 sensor van spec-sensors. https://www.spec-sensors.com/product/digital-gas-sensor-module-no2/

Ingediend door Alain Naets op ma, 18-02-2019 | 08:58


Beste Alain, bij RIVM staat dat niet op het programma. We hopen dat als anderen testen ermee uitvoeren, we de resultaten op deze website kunnen delen.

Ingediend door voogtm op di, 26-02-2019 | 16:28

Als antwoord op door Alain Naets


Geachte, zijn er sensoren om CO² te meten, en ook om O² te meten (voor particulieren), ik zou die gebruiken om binnenshuis te meten ?
groeten.

Ingediend door wauters eddy op zo, 19-01-2020 | 10:45


Er zijn sensoren om CO2 te meten. Voor binnen zijn er diverse kant-en-klaar sensoren te vinden via bijvoorbeeld Bol of Amazon. In huis of op werk, zou het interessant kunnen zijn om CO2 te meten. Binnen kunnen de concentraties snel hoger worden, bijvoorbeeld als er veel mensen in een ruimte zijn en de ventilatie slecht is. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld hoofdpijn en vermoeidheid.

Voor het meten van O2 in de lucht zijn er geen apparaten beschikbaar. Dit hoeft ook niet; de concentratie O2 is overal vrij constant en is ongeveer 20% van de totale hoeveelheid andere stoffen in de lucht.

Ingediend door voltenh op ma, 20-01-2020 | 11:23

Als antwoord op door wauters eddy


Dat is nu juist het probleem , ik slaap op een kleine zolderkamer in een sociale woning met een volgens mij te kleine inhoud . Ik veronderstel door gebrek aan ventillatie dat de O² versus CO² verhouding misschien ook anders kan lopen. Ik lees ook dat er soms grote invloed is van lucht vochtigheid op de sensor. Mijn vraag is welke sensoren neem ik dan best die tamelijk ongevoelig zijn bij temp en vochtigheid verhoging in die slaapkamer , ik sta soms duizelig op . Mijn keuze was :TGS 3870-B00; CDM7160, KE-25Maxell; van Figaro en Maxell. Waar koop ik deze het best als particulier (België- Nederland-andere manier?) Om zelf een meetapparaat te maken met Arduino en LCD om te starten. mvg .

Ingediend door wauters eddy op di, 21-01-2020 | 11:12


Zou er ergens een Europese richtlijn bestaan voor het minimum volume van een slaapkamer (per persoon aantal kubieke meter) ? En waar vind ik dit dan ? mvg .

Ingediend door wauters eddy op di, 21-01-2020 | 11:15


Zou je misschien je vraag kunnen mailen naar samenmeten@rivm.nl? Dan is het voor ons makkelijker om te reageren.

Ingediend door voltenh op di, 21-01-2020 | 14:23

Als antwoord op door wauters eddy