Middelbare scholieren in heel Nederland hebben meegeholpen aan een onderzoek om satellietmetingen van het KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) beter te kunnen interpreteren. Dit deden zij met hun metingen met NO2 buisjes. Samen Meten van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) doet hier natuurlijk ook aan mee. Zo hebben we geholpen met het samenstellen van het lesmateriaal en zijn  de meetresultaten te zien op het Samen Meten dataportaal.  

De kaart laat satellietwaarnemingen zien van NO2 boven Nederland van half maart tot half april. De bolletjes op de kaart laten zien waar de GLOBE scholieren in diezelfde periode hun buisjes hadden opgehangen. De kleur van de bolletjes is een indicatie voor de NO2 maandwaarde.  

Leerlingen van 10 GLOBE scholen in heel Nederland hebben meegeholpen met een onderzoek om satellietmetingen van luchtvervuiling beter te kunnen interpreteren.  KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut)-onderzoeker Bas Mijling: "Leerlingen trokken eropuit om NO2 meetbuisjes op te hangen in hun omgeving waar zij dachten dat de lucht het vuilst of juist het schoonst zou zijn." De waarnemingen zijn door het KNMI gebruikt om metingen van satellietinstrument Tropomi te vertalen naar concentraties van luchtvervuiling op de grond. De meetresultaten en de satellietwaarneming kun je zien op Samen Meten - GLOBE (zie ook het plaatje boven). Daar kun je de Tropomi satellietwaarnemingen zien van NO2 boven Nederland over een maand gemiddeld. De bolletjes op de kaart laten zien waar de GLOBE scholieren in diezelfde periode hun buisjes hadden opgehangen. De kleur (van de bolletjes) is een indicatie voor de NO2 maandwaarde. De satelliet meet de NO2 komen niet altijd overeen met de metingen op de grond, bijvoorbeeld omdat een satelliet niet kan meten als er wolken zijn, en omdat de NO2 die een satelliet meet ook hoger in de atmosfeer kan zitten. Dat maakt het lastig om de satellietwaarnemingen direct naar concentraties op de grond te vertalen en dat is de reden waarom de metingen van de leerlingen zo waardevol zijn.  

Lees meer over de resultaten op de website van het KNMI: Leerlingen helpen KNMI satellietmetingen beter te begrijpen 

Doet jouw school in het najaar ook mee? Meld je aan bij Stichting GLOBE Nederland